Story

ACHTER DE SCHERMEN VAN GELUIDSONTWERP MET JEAN-MICHEL JARRE -  AFLEVERING 1: DE ONTMOETING

Jean-Michel Jarre, artiest, componist en auteur, pionier van de elektronische muziek en gepassioneerd door technologie, werd door Renault gevraagd om, in samenwerking met Ircam en de sound design teams van de groep, twee soorten geluid te ontwikkelen voor de toekomstige elektrische voertuigen van het merk: het VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), een buitengeluid dat voetgangers waarschuwt bij lage snelheid, en het geluid van de welkomstsequentie bij het instappen.

De serie 'Achter de schermen van geluidsontwerp' neemt een kijkje achter de schermen van het geleverde werk en toont de bijdrage van Jean-Michel Jarre als ontwerper en als technicus. Ze belicht een uitzonderlijke menselijke samenwerking en legt de vele uitdagingen van geluidsontwerp uit, in de aanloop naar de onthulling van deze geluiden op het volgende elektrische model van Renault.

In de eerste van vier afleveringen, getiteld 'De ontmoeting', wordt uitgelegd dat dit werk een buitenkans voor het merk Renault is om zijn unieke identiteit te laten gelden via het geluid van zijn voertuigen.

op 30 Juni 2023

De betrokkenheid van Jean-Michel Jarre bij de ontwikkeling van geluiden voor de toekomstige elektrische voertuigen van Renault begon met een ontmoeting. Die tussen de artiest en Luca de Meo, CEO van Renault Group, in de marge van het Autosalon van München 2021, waar de elektrische Mégane E-Tech werd voorgesteld. En dat leidde al snel tot de wens om samen te werken. Zowel aan de geluidsbeleving aan boord als aan het geluid van de wagens: de welkomstsequentie bij het betreden van het passagierscompartiment en het VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), een buitengeluid dat voetgangers waarschuwt bij lage snelheid, voor elektrische voertuigen die geen motorgeluid maken.

"Voor mij als muzikant is beginnen met een echt wit doek iets bijzonders. Leven in stilte zonder die te vervuilen is zowel een uitdaging als een genoegen.” Jean-Michel Jarre

Een wit doek, dat wel, maar in een werkomgeving die kan bogen op een langdurige samenwerking met Ircam (Institut de recherche et coordination acoustique musique, Parijs) en met geluidsontwerpteams die vertrouwd zijn met de technische en regelgevende beperkingen en met de uitdagingen die komen kijken bij het ontwikkelen van dergelijke geluiden.

Deze ontmoeting tussen de wereld van geluidscreatie van Jean-Michel Jarre en de wereld van elektrische voertuigen van Renault is een buitenkans voor het merk om zich te onderscheiden en zijn identiteit te laten gelden in een nieuw expressiegebied dat tot nu toe weinig is verkend en geëxploiteerd. Een gebied dat slechts enkele seconden duurt ... Het lijkt misschien utopisch, maar de uitdaging is aangegaan.

Documenten

AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (WORD)

AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Documenten

AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (WORD)
AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (PDF)
AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (WORD)
AFLEVERING 1: DE ONTMOETING (PDF)