Persbericht
Persbericht

ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5

  • Het ontwikkelingscentrum voor de prototypes bevindt zich in het hart van het Technocentre, het centrum van de techniek van Renault Group en brengt de eerste dynamische prototypes van de toekomstige modellen van het Renault-gamma tot leven.
  • In deze unieke, geheime en hoogtechnologische miniatuurfabriek worden de allereerste elektrische Renault 5’s geassembleerd.
  • Dankzij de productie van deze prototypes kunnen de conformiteit en de representativiteit van de toekomstige seriemodellen worden gevalideerd.
  • Het doel is om het hoogste kwaliteitsniveau te garanderen vanaf de allereerste productieruns van de elektrische Renault 5 in de fabriek van Douai (Hauts-de-France), die deel uitmaakt van de Electricity-pool.

op 10 Juli 2023

Een unieke, geheime en hoogtechnologische miniatuurfabriek

Wat zit er achter het grote gebouw in het Technocentre van Renault in de buurt van Parijs?  Terwijl mobiele telefoons er verboden zijn, geldt in het ontwikkelingscentrum voor de prototypes een strikte geheimhoudingsplicht. Dit geldt ook voor het personeel van Renault, dat alleen met een toelating naar binnen mag.

Het ontwikkelingscentrum voor de prototypes, dat 25 jaar geleden werd opgericht, is een uniek instrument. Renault is een van de weinige constructeurs met een specifieke fabriek die over de middelen en assemblageprocessen beschikt die representatief zijn voor de productielijnen van de autofabrieken. Het centrum bootst het productieproces na en heeft als doel prototypes te produceren die in overeenstemming zijn met de toekomstige seriemodellen om het industriële assemblageproces te valideren. Het productietempo wordt uiteraard aangepast aan de ontwikkelingsfasen.

De allereerste elektrische Renault 5’s worden geassembleerd

Voordat de seriemodellen worden gebouwd in de fabriek van Douai in het noorden van Frankrijk, worden de eerste elektrische Renault 5’s gebouwd in het ontwikkelingscentrum voor de prototypes.

Het ontwikkelingscentrum voor de prototypes ontwikkelt namelijk alle prototypes van de toekomstige seriemodellen van het merk met de ruit. Dat begint met de muilezels, die technisch representatief zijn voor het toekomstige seriemodel. De muilezels van de toekomstige elektrische Renault 5 met Clio-silhouet worden gebouwd vanaf oktober 2021 en werden in Lapland getest in het kader van de afstelling en tests van het nieuwe 100% elektrische CMF-B EV-platform.

Momenteel worden prototypes gebouwd, de zogenaamde “vehicle checks”, die qua design exact overeenkomen met het toekomstige seriemodel. Deze gecamoufleerde voertuigen zullen vervolgens over de Europese wegen rondrijden om de laatste afstellingen uit te voeren.

Het hoogste kwaliteitsniveau garanderen vanaf de eerste productie van de nieuwe wagen in de fabriek

De teams in de fabriek beschikken over perfect afgestelde processen, gereedschappen en onderdelen en kunnen zich voornamelijk focussen op het verhogen van het tempo, waarbij ze worden geholpen door de operatoren in de fabriek. Die zijn opgeleid door specialisten van het ontwikkelingscentrum voor de prototypes.

De prototypefase vormt een echte schakel tussen het ontwerp en de industrialisering van de seriemodellen. Alle hypotheses en numerieke gegevens die vooraf werden uitgewerkt, worden vertaald en daarna gevalideerd. Zo worden de spelingen en de naden van het koetswerk en van de onderdelen van de leveranciers tot op tienden van een millimeter opgespoord. Ook het volledige gedeelte software, connectiviteit en elektronica wordt getest. Doordat we in het Technocentre zijn gevestigd, in de onmiddellijke nabijheid van de bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van de elektrische Renault 5, kunnen we snel reageren om problemen in een korte keten te analyseren en op te lossen.

Voortbouwend op deze expertise produceert het ontwikkelingscentrum van het Technocentre meer dan zestig voertuigen die representatief zijn voor de toekomstige elektrische Renault 5.  Dit zijn voertuigen die soms in extreme omstandigheden (extreme koude, extreme hitte, bergen enz.) en over vele kilometers worden getest om de prestaties te verfijnen voor onze toekomstige klanten.

Documenten

ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (WORD)

ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)Documenten

ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (WORD)
ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (PDF)
ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (WORD)
ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE PRODUCTIE VAN DE PROTOTYPES VOOR DE TOEKOMSTIGE ELEKTRISCHE RENAULT 5 (PDF)

Renault, een historisch mobiliteitsmerk en pionier op het gebied van elektrische voertuigen in Europa, heeft altijd innovatieve voertuigen ontwikkeld. Met het strategische plan ‘Renaulution’ is Renault begonnen aan een ambitieuze transformatie die waarde genereert en zo evolueert naar een competitiever, evenwichtiger en geëlektrificeerd gamma. Het is de ambitie om moderniteit en innovatie te belichamen in technologie, energie en mobiliteitsdiensten in de auto-industrie en daarbuiten. Renault België Luxemburg werd in 1908 gecreëerd en was één van de eerste filialen van het merk. Met meer dan 250 verkoops- en servicepunten is Renault België Luxemburg één van de hoofdspelers op de Belux markt. Eind 2022 eindigde Renault op de zesde plaats met een marktaandeel van 6,6% (personenwagens en lichte bedrijfswagens). Op de markt van verkoop aan particulieren sloot Renault het jaar af op de derde plaats met een marktaandeel van 8,1% (+1,5%)