Story

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door

8 miljoen. Een symbolisch cijfer dat getuigt van een ongelofelijk succes, dat veel trots oproept. In 2023 overschreed Dacia de kaap van 8 miljoen verkochte voertuigen. De metamorfose van een nationale Roemeense constructeur voor 2004 tot een succesvol merk dat inmiddels in heel Europa bekend is, is een waar succesverhaal. Wat zijn de troeven, sterktes en bijzonderheden van Dacia?


Dacia, het enfant terrible van de autosector, is een bijzonder merk. Sinds 2004
promoot het een nieuw consumptiepatroon op basis van een pragmatische visie op de auto: de essentie voortdurend herdefiniëren door de beste verhouding prijs/prestaties aan te bieden. En dat werkt! De verkoop stijgt gestaag en het merk telt al meer dan 8 miljoen overtuigde klanten. Sinds de verkoopstart in 2005 gingen er in de Belux 259.805 voertuigen over de toonbank.

Wat zijn de bijzonderheden van Dacia?

Le 28 September 2023

Wist u dit? Dacia heette niet altijd Dacia. De Roemeense constructeur die uitgroeide tot Dacia, zag in 1968 het levenslicht als UAP voor 'Uzina de Autoturisme Pitesti', letterlijk vertaald 'Autofabriek van Pitesti'. Pitesti is een stad aan de oevers van de Arges in het district Arges. De hoofdzetel is er ook vandaag nog steeds gevestigd. Het eerste logo uit de Dacia-geschiedenis staat bol van de nationale en lokale referenties. De bergen op de achtergrond waren een eerbetoon aan Roemenië en in het bijzonder aan de Karpaten. De arend in het midden was geïnspireerd op het wapen van het district Arges in de provincie Muntenië, waar het hoofdkantoor van de UAP zich bevond.

 

De huidige naam Dacia verscheen voor het eerst in 1980 op een zwart-witlogo. Hij is rechtstreeks geïnspireerd op ‘Dacie’, de vroegere naam die de Romeinen aan Roemenië gaven.

Renault Group kocht de Roemeense constructeur in 1999. In 2003 kreeg het logo een blauwe kleur, maar behield het de vorm van een wapenschild. Dacia Logan (gelanceerd in 2004) was als eerste getooid met het nieuwe logo, waarmee het merk voor het eerst ook buiten de grenzen van Roemenië bekend raakte en Europa veroverde.

Met de commercialisering van Sandero in 2008 werd een nieuw logo ingewijd. Het blauw ruimde plaats voor lichtgrijs. De vorm van het wapenschild is in het midden opengewerkt.

In 2021 kreeg het nieuwe logo de naam 'Dacia Link' om de vertrouwensband tussen Dacia en zijn klanten te symboliseren. Het bestaat uit een D en een C, die in het midden met elkaar verbonden zijn. Het typische logo bestaat uit vijf letters met een minimalistisch design dat de geest van het merk weerspiegelt: robuust en essentieel.

44 commercialiseringslanden

Een anekdote: de eerste Dacia Logan die in 2004 werd gecommercialiseerd, zou oorspronkelijk voorbehouden worden aan de Roemeense markt en daarna naar de Oost-Europese landen gaan. Gezien het succes werd de verkoop echter opengesteld voor tal van landen op het Europese continent. Het was het begin van een succesverhaal.

Sindsdien worden de modellen van Dacia in 44 landen in het Middellandse- Zeegebied gecommercialiseerd. Hoewel thuisland Roemenië in de top vijf van grootste markten staat, staat Frankrijk op de eerste plaats, gevolgd door Italië.

Het succes gaat door. Voor het tweede jaar op rij is Dacia het grootste merk op de Europese markt voor de verkoop aan particulieren. Het is bovendien het grootste merk in Portugal en België en het derdegrootste merk in Frankrijk. Die prestaties onderstrepen de relevantie van het aanbod van het merk en de kwaliteit van zijn modellen.

Een merk dat bij particulieren in de smaak valt

Vandaag de dag telt het Dacia-gamma vier pijlers met een duidelijke positionering en een verleidelijk design. Het aanbod verleidt met een unieke verhouding prijs/inhoud. De merkbekendheid neemt toe. Wie kent Dacia vandaag niet in Europa?

De verkoop neemt gestaag toe. In 2022 behaalde Dacia een recordmarktaandeel van 7,6% bij de verkoop aan particulieren in Europa (tegenover 6,2% in 2021). Het merk plukt de vruchten van veroverings- en klantenbindingspercentages die tot de beste op de markt behoren.

In 2022 was Dacia Sandero voor het zesde jaar op rij (sinds 2017) de meest verkochte auto aan particulieren in Europa. Duster stond van zijn kant op de tweede plaats en is sinds 2018 ook de meest verkochte SUV aan particulieren.

Een aanlokkelijk gamma en emblematische bestsellers

Het centrale gamma van Dacia bestaat uit de zuiver elektrische stadswagen Dacia Spring (sinds 2020), de compacte berline Dacia Sandero en zijn meer avontuurlijke afgeleide Sandero Stepway (sinds 2008), de SUV Dacia Duster (sinds 2010) en de gezinswagen met zeven plaatsen Dacia Jogger (sinds eind 2021).  De drievolumeberline Logan (gelanceerd in 2005) wordt nog steeds gecommercialiseerd in Oost-Europa.

Gesterkt door zijn gamma en bestsellermodellen haalde Dacia in 2023 de symbolische grens van 8 miljoen verkochte wagens. De opsplitsing per model ziet er als volgt uit: Sandero: 2,78 miljoen, Duster: 2,26 miljoen, Logan: 1,97 miljoen, Dokker: 630.000, Lodgy: 346.000, Spring: 93.000, Jogger: 80.000, Pick-up: 56.000 en Solenza: 51.000. 

Deze cijfers bewijzen dat de klanten gewonnen zijn voor Dacia's filosofie, waaraan het merk steeds is trouw gebleven: de platgetreden paden verlaten, creatief en slim zijn, en een onklopbare verhouding prijs/prestaties bieden.

 

Terwijl Dacia voor 2012 over één enkele historische fabriek – in Roemenië – beschikte, zijn er dat vandaag de dag drie.

De eerste fabriek uit de geschiedenis van het merk is die van Mioveni (Roemenië), die in 1968 werd opgericht. Zij bestaat uit een koetswerkmontage- en chassiseenheid, een mechanische eenheid, een gieterij en een logistiek platform. In deze fabriek rollen Logan, Sandero, Sandero Stepway en Duster van de band.

De fabriek van Casablanca (Somaca) in Marokko is sinds maart 2019 voor 100% in handen van Renault Group. Zij werd opgericht in 1959 en bestaat uit een koetswerkmontage-eenheid. Ze bouwt de modellen Logan, Sandero en Sandero Stepway.

De Dacia-fabriek in Tanger (Marokko) werd in 2012 in gebruik genomen. Ze verenigt de activiteiten koetswerkmontage, logistiek platform, chassis en montage van subgehelen. Deze ultramoderne krachtbron is koolstofvrij en heeft geen industriële vloeibare uitstoot. Ze bouwt de modellen Logan, Sandero, Sandero Stepway en Lodgy.

 

Hoewel Logan het merk Dacia in heel Europa bekend maakte, is de SUV Duster een van de grootste bestsellers van het merk. De knap gelijnde Duster, die wordt aangeboden tegen de prijs van een stadswagen terwijl hij in de 4x4-versie toonaangevende terreincapaciteiten biedt, is een pijler van het Dacia-gamma. Een iconisch model. Hij won meer dan veertig onderscheidingen, waaronder: Auto van het jaar in Roemenië, Beste SUV in het Verenigd Koninkrijk, Beste gezinswagen in Duitsland en België, en nog veel meer.

Jogger, de zevenzitter voor gezinnen, is een uniek aanbod op de markt. Hij won al meer dan dertien prijzen, waaronder die van auto van het jaar van het Franse tijdschrift L'Argus.

 

Dacia wordt wel eens het 'enfant terrible' van de automarkt genoemd, omdat het modellen verkoopt die het allerbelangrijkste bieden tegen een scherpe prijs. Ook qua publiciteit weet het merk zich te onderscheiden door humoristische slogans met een hoek af. Sommige reclames zijn in het collectieve geheugen gegrift, met name: 

  • De slogan van Dacia: “Dacia, schandalig betaalbaar”
  • Reclame voor Duster 1 "We gaan toch niet zo weinig uitgeven…"
  • Reclame voor Duster "Don’t worry, be Duster" "Als u alleen een 4x4 wilt om hoger op de sociale ladder te klimmen, moet u elders kijken"
  • Reclame voor Dacia Sandero "We hadden hem natuurlijk kunnen leveren met een optionele tondeuse, maar we gaven Dacia Sandero liever een achteruitrijcamera. Dat is nuttiger.”
  • Reclame voor de Dacia Lodgy: “Sommigen zouden alles betalen voor een plaats … maar u niet”

 

Zonder zijn vindingrijkheid was Dacia wellicht nooit zo succesvol geweest. Het merk wist altijd eenvoud met innovatie te verzoenen. Bij Dacia’s vind je geen nutteloze kunstgrepen of gadgets, maar het merk is goed uitgekiend. En zijn klanten dus ook!

 

Een van de beste voorbeelden zijn de in de massa getinte kunststoffen bodemplaten voor- en achteraan voor Sandero. Het ontwerp van deze twee onderdelen vereist een doordacht design. De vorm mag geen ‘zebrastrepen’ (gebrek aan kleureenheid) veroorzaken bij het gieten van het materiaal. En dat het sop de kolen waard is, bewijst het feit dat deze bodemplaten een ongeëvenaarde duurzaamheid bieden en weinig kwetsbaar zijn voor de krassen van het dagelijkse verkeer.

De moduleerbare dakstangen van onder meer Jogger en Duster laten zich in enkele sleutelomwentelingen omvormen. Om zelfs de meest onverwachte verplaatsingen te ondersteunen, laten de stangen zich omvormen tot een dakimperiaal dat tot 80 kilogram kan dragen (fietsen, ski’s, dakkoffers enz.).

De in het dashboard geïntegreerde telefoonhouder met Media Control-systeem en de verwijderbare telefoonhouder naast het multimediascherm met Media Display / Media NAV vereenvoudigt het (geconnecteerde) leven van de inzittenden.

Dit ingenieuze, gepatenteerde systeem belichaamt de geest van Dacia: slim, praktisch, eenvoudig en betaalbaar.

 

Dacia wil een antwoord bieden op de essentiële behoeften van zijn klanten. Daartoe moet het merk zijn klanten goed kennen. Hieronder vindt u enkele gegevens over de kopers van het merk:

  • 66% zijn mannen
  • 50% is tussen de 55 en 74 jaar oud. Jogger heeft het jongste publiek: 55% is jonger dan 54 jaar
  • Meer dan 50% heeft geen kinderen meer in huis. Jogger onderscheidt zich van de rest van het gamma, doordat 47% van de  kopers minstens één kind heeft.
  • 40% van de klanten woont op het platteland. Dacia Spring is het model met de meeste landelijke klanten (50%)
  • Ze leggen jaarlijks ongeveer 12.000 km af (11.750 km) met gemengd gebruik op stad en platteland

 

De verwachtingen van de klanten en het gebruik van de auto evolueren. Dacia is een modern merk dat luistert naar zijn klanten en dus open staat voor de mobiliteitsuitdagingen van morgen.

In het licht van de milieu-uitdagingen is Dacia de enige constructeur die op alle personenwagens een 'bi-fuel'-motor op benzine en lpg aanbiedt, evenals een betaalbare elektrische wagen, de Dacia Spring. Het merk, dat al 18 jaar actief is in de autosector, heeft nog heel wat revoluties op stapel staan.

 

Sinds de verkoopstart in 2005 gingen er in de Belux 259.805 voertuigen over de toonbank.

Vandaag staat Dacia op de Belgische markt op een comfortabele negende positie met een marktaandeel van 4,4%.

Bij de verkoop aan particulieren is Dacia dit jaar op de Belux en Belgische markt de onbetwiste nummer één met een marktaandeel van respectievelijk 11% (Belux) en 11,8% (België). Dit resultaat wordt extra in de verf gezet door een Top 3 op de markt van de verkoop aan particulieren die volledig Dacia kleurt. Dacia Sandero is immers de meest populaire auto bij particulieren, gevolgd door Dacia Duster en Dacia Jogger. Deze laatste is nu ook verkrijgbaar met een hybride aandrijving.

 

 

 

Documenten

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (WORD)
8 miljoen klanten sinds 2004, het succesverhaal van Dacia zet zich door (PDF)