Communiqué de presse
Communiqué de presse

3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen 

 • De omzet van Renault Group steeg met 20,5%[1] ten opzichte van het derde kwartaal van 2021, en kwam uit op 9,8 miljard euro.
 • De omzet van de Auto-afdeling bedraagt 9 miljard euro, een stijging met 21,7%1. De wereldwijde verkoop van de Groep over deze periode bedraagt 481.000 voertuigen.
 • Renault Group blijft zijn waardegerichte commerciële beleid verder versnellen in het derde kwartaal van 2020:
  • Positief prijseffect van 12,8 punten voor het hele kwartaal, de beste prestatie ooit.
  • Sterke stijging van de verkopen via de meest rendabele kanalen: 70% van de verkoop via het kanaal particulieren (+ 6 punten vs. derde kwartaal 2021) in de vijf grootste Europese markten.[2]
  • Uitgesproken stijging van het aandeel van het C-segment en hogere segmenten in de verkoop van Renault Group: + 5 punten tot 41%
  • Verdere optimalisering van het commerciële kortingsbeleid
 • Dit commerciële beleid wordt nog versterkt door het succes van de nieuwe producten, die Renault Group in staat stellen zijn leiderschap op het gebied van hybride en elektrische voertuigen te versterken:
  • Renault Mégane E-tech Electric kent een veelbelovende start met al meer dan 37.000 bestellingen sinds de lancering in het tweede kwartaal, waarvan 75% voor de hogere versies en 85% voor de krachtigste motor.
  • Voor Arkana registreerde Renault in 2022 meer dan 60.000 bestellingen, waarvan 60% in de E-TECH-versie en 60% via het particuliere kanaal.
  • Met Renault Austral, die op dit moment wordt gelanceerd, keert Renault terug naar het C-SUV-segment.
  • Dacia Jogger registreerde in 2022 al meer dan 65.000 bestellingen, met een mix van 60% voor de hogere versies in Europa en meer dan 50% voor de lpg-variant[3] en de versie met zeven zitplaatsen.
  • Dacia Sandero blijft de meest verkochte wagen aan particuliere klanten in Europa.
  • Met meer dan 45.000 bestellingen in Europa is de zuiver elektrische Dacia Spring in 2022 de op twee na meest verkochte elektrische wagen aan particulieren in Europa.
 • Het E-TECH-gamma (elektrische en hybride modellen) vertegenwoordigde over de eerste negen maanden van het jaar 38% van de Renaults personenwagenverkoop in Europa, een stijging met 12 punten ten opzichte van de eerste negen maanden van 2021.
 • De Europese orderportefeuille van de Groep blijft op een historisch niveau: eind september is het volume stabiel ten opzichte van eind juni.
 • Renault Group bevestigt zijn financiële vooruitzichten voor 2022.
 • Renault Group zal tijdens zijn Capital Market Day op 8 november 2022 hoofdstuk 2 van zijn Renaulution-strategie voorstellen, evenals een update van zijn financiële doelstellingen op middellange termijn.

 

 

[1] 2021 aangepast om de verkoop van AVTOVAZ en Renault Russia weer te geven.

[2] Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk

[3] Lpg: vloeibaar petroleumgas

Le 21 Oktober 2022

“Renault Group boekt kwartaal na kwartaal vooruitgang. De groei van de activiteiten in het derde kwartaal weerspiegelt nog steeds ons waardegerichte commerciële beleid, dat we sinds twee jaar voeren: verbetering van het prijsbeleid, optimalisering van de commerciële kortingen en voorrang voor de meest rendabele distributiekanalen. De Groep begint ook te profiteren van de vernieuwing van het gamma met het veelbelovende debuut van Renault Mégane E-tech Electric en de geslaagde lancering van Dacia Jogger. Renault Austral, die momenteel wordt gelanceerd, versterkt de terugkeer van Renault Group in het C-segment. Het zijn allemaal hefbomen die de competitiviteit van de Groep verbeteren en die ons in staat zullen stellen om onze doelstellingen voor 2022 te halen in afwachting van de nieuwe middellange-termijnambities die we op onze Capital Market Day op 8 november aanstaande voorstellen.” verklaarde Thierry Piéton, Financieel Directeur van Renault Group

Commerciële resultaten: opvallende feiten van het derde kwartaal

Hoewel de context nog steeds wordt verstoord door de halfgeleidercrisis en het conflict in Oekraïne, verkocht Renault Group in het derde kwartaal van dit jaar 481.000 voertuigen, een daling met 2,4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.[1]

Renault Group bevestigt zijn commerciële beleid dat de klemtoon op waardecreatie legt. Daardoor stijgt het aandeel van zijn verkoop via de meest rendabele kanalen. In de vijf belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk) vertegenwoordigt de verkoop aan particulieren in het derde kwartaal van 2022 al 70% van de totale verkoop, tegenover 64% in 2021.

Het merk Renault versterkt zijn positie in Europa op de elektrische markt met het E-tech-gamma, dat in de eerste negen maanden van het jaar goed was voor 38% van de personenwagenverkoop, hetzij 12 punten meer dan in 2021, in een voor 28% geëlektrificeerde markt. Voor Mégane E-tech Electric registreerde Renault al meer dan 37.000 bestellingen sinds zijn lancering in het tweede kwartaal, waarvan 75% hogere versies en 85% met de krachtigste motor.  Het hybridegamma (HEV en PHEV), bestaande uit Renault Clio, Renault Captur, Renault Arkana en Renault Mégane, groeide met 34% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Zo bevestigt Renault zijn positionering als toonaangevende speler op het gebied van elektrische en hybride mobiliteit. Het hybridegamma zal tegen het einde van het jaar worden versterkt met de lancering van Austral in Spanje en Frankrijk en begin 2023 in de andere Europese landen. Internationaal zet het merk zijn beleid van waardecreatie en elektrificering voort met de lancering van het Renault E-tech-gamma in Latijns-Amerika in het eerste semester van 2023.  

Dacia plukt nog steeds de vruchten van zijn succes dankzij bestsellers die het erg goed doen bij de verkoop aan particulieren in Europa. Sandero blijft de meest verkochte wagen bij particuliere klanten in Europa en van Duster werden sinds zijn lancering al 2 miljoen exemplaren verkocht.

De zuiver elektrische Dacia Spring was in 2022 goed voor meer dan 45.000 bestellingen in Europa en is daarmee de meest verkochte elektrische wagen aan particulieren in Frankrijk en de op twee na meest verkochte elektrische wagen aan particulieren in Europa.

Dacia Jogger wordt ongetwijfeld een nieuw succes want er werden in 2022 al 65.000 bestellingen geregistreerd, waarvan 60% hogere versies. Alle modellen die sinds 16 juni 2022 zijn besteld, hebben de nieuwe merkidentiteit die aan het grote publiek wordt voorgesteld op het autosalon van Parijs.

Alpine oogst heel wat succes met bestellingen die sinds het begin van het jaar met 68% zijn gestegen, waarvan 78% in de hogere versies en waarvan beperkte reeksen, die erg succesvol zijn. Zo werden de honderd exemplaren van de A110 Jean Rédélé en de eerste 110 exemplaren van de A110 R (voor ‘Radicale’) in minder dan 2 uur gereserveerd. 

De Europese orderportefeuille van Renault Group blijft op een historisch niveau: eind september was het volume stabiel ten opzichte van eind juni.

Omzet van het derde kwartaal

Als gevolg van de overeenkomsten voor de verkoop van de aandelen van Renault Group in Renault Russia aan de stad Moskou en de participatie van 67,69% in AVTOVAZ aan NAMI (het Centraal Instituut voor onderzoek en ontwikkeling van auto's en motoren), die op 16 mei 2022 werden aangekondigd, werden de Russische activiteiten in de rekeningen van Renault Group gedeconsolideerd en behandeld als afgestoten activiteiten in toepassing van IFRS 5, en dat met terugwerkende kracht tot 1  januari 2022.

De omzet van de activiteiten van het derde kwartaal van 2022 omvat dus niet langer de Russische industriële activiteiten. De omzet van Renault Group in het derde kwartaal van 2021 werd aangepast in overeenstemming met deze nieuwe activiteitsperimeter (impact: AVTOVAZ -537 miljoen euro en Renault Russia -330 miljoen euro). 

De omzet van de Groep in het  derde kwartaal van 2022 bedraagt 9,8 miljard euro, een stijging met 20,5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Bij constante wisselkoers en perimeter[2] zou de omzet van Renault Group met X% zijn gedaald.

De omzet van de Auto-afdeling  bedraagt 9 miljard euro, een stijging met 21,7% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Deze sterke stijging is te verklaren door de volgende elementen:

 • Een volume-effect van +12,5 punten, voornamelijk te wijten aan een geringere voorraadvermindering van het net tijdens het derde kwartaal van 2022 in vergelijking met het derde kwartaal van 2021, dat sterker werd beïnvloed door de onderdelencrisis.
 • Een positief prijseffect van 12,8 punten, na een eerste kwartaal met een stijging van 5,6 punten en een tweede kwartaal met een stijging met 8,4 punten. Dat effect weerspiegelt de voortzetting van het waardegerichte commerciële beleid, de optimalisering van de commerciële kortingen en de prijsstijgingen om de inflatie van de kosten en de valuta te compenseren.
 • Een effectenmix van +1,7 punten dankzij de succesvolle lancering van Mégane E-tech Electric in het tweede kwartaal.
 • De impact van de verkoop aan partners (-2,3 punten) is voornamelijk te wijten aan de daling van de productie van dieselmotoren en voertuigen voor onze partners (de contracten voor de Opel Movano en Fiat Talento liepen eind 2021 af).
 • Een effect ‘Andere’ van -3,0 punten, door de daling van de bijdrage van de verkopen van het net als gevolg van de verkoop van filialen en de daling van de verkoop van tweedehandsvoertuigen. Dat laatste is te verklaren door de inkrimping van het wagenpark met overnameverbintenis, waarvan de teruggave de voorraad tweedehandswagens voedt.

De Mobiliteitsdiensten dragen 9 miljoen euro bij aan de omzet van het derde kwartaal 2022 tegenover 6 miljoen euro in het derde kwartaal van 2021.  

Mobilize Financial Services (vroeger RCI Bank and Services) realiseerde in het derde kwartaal van 2022 een omzet van 823 miljoen euro, een stijging met 8,4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. De gemiddelde productieve activa (45,0 miljard euro) stijgen met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De groei van de gemiddelde productieve activa wordt ondersteund door de klantenactiviteit die een stijging van de nieuwe financieringen met 1,9% registreert. Het gemiddelde bedrag dat werd gefinancierd voor nieuwe contracten stijgt eveneens sterk en compenseert de daling met 11,9% van het aantal nieuwe contracten als gevolg van de daling van het aantal inschrijvingen.

Op 30 september 2022 vertegenwoordigde de totale voorraad (inclusief het zelfstandige netwerk) 421.000 voertuigen tegenover 340.000 eind september 2021. De voorraden van het onafhankelijke netwerk blijven op een laag niveau van 184.000 voertuigen. De voorraden van de Groep bedragen 237.000 voertuigen en weerspiegelen het hoge productieniveau in de zomer om te voldoen aan de vraag van het vierde kwartaal.

Vooruitzichten & strategie

Renault Group bevestigt zijn financiële vooruitzichten voor 2022:

 • een operationele marge voor Renault Group van meer dan 5%
 • een operationele free cashflow van de Auto-afdeling van meer dan 1,5 miljard euro

Renault Group zal tijdens zijn Capital Market Day op 8 november 2022 hoofdstuk 2 van zijn Renaulution-strategie voorstellen, evenals een update van zijn financiële doelstellingen op middellange termijn.

Geconsolideerde omzet van Renault Group

 (In miljoen euro)

2021 1

2022

 Verschil

2022/2021

Derde kwartaal

 

 

 

Auto

7.355

8.950

+21,7%

Mobiliteitsdiensten

6

9

+50,0%

Verkoopfinanciering

759

823

+8,4%

Totaal

8.120

9.782

+20,5%

1De voorgestelde resultaten hebben betrekking op de voortgezette activiteiten (behalve Renault Russia en AVTOVAZ waarvan de overdracht op 16 mei 2022 werd aangekondigd).

De 15 grootste markten voor Renault Group eind september 2022

(1) Verkoopcijfers zonder Twizy

Verkoop van Renault Group per merk (PW+BV)

 

1 Volumes 2021 tot pro forma 2022 (uitgezonderd Renault Russia en AVTOVAZ) Ter informatie:  verkoop van Renault Russia en AVTOVAZ in het derde kwartaal 2021: 106.000 stuks

2 Voorlopige cijfers.

 

 

[1] 2021 aangepast om de verkoop van AVTOVAZ en Renault Russia weer te geven.

[2] Om de schommelingen in de geconsolideerde omzet bij constante wisselkoers en perimeter te kunnen analyseren, herberekent Renault Group de omzet van het lopende boekjaar door de gemiddelde wisselkoersen van de voorgaande periode toe te passen en geen rekening te houden met belangrijke perimeterschommelingen die zich in de loop van de periode hebben voorgedaan.

Documenten

3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (WORD)

3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (PDF)

Voir les documents

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Documenten

3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (WORD)
3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (PDF)
3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (WORD)
3e kwartaal 2022 : omzet stijgt met 20,5% & succesvolle nieuwe lanceringen (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/